Waarom een bodemgebonden warmtepomp?

No Comments

De populariteit van de warmtepomp neemt alsmaar toe. Wanneer u beslist om een warmtepomp te nemen, zijn er verschillende types waar u aan kunt denken: brine/water, water/water, lucht/water, ventilatielucht/water, lucht/lucht en een hybride toestel. In dit artikel behandelen we de voordelen van een bodemgebonden warmtepomp.

Alvorens we het belangrijkste voordeel van een bodemgebonden warmtepomp bespreken, leggen we eerst uit wat een bodemgebonden warmtepomp is. Wanneer we het over verschillende types warmtepompen hebben, doelen we met name op de bron. De bron is namelijk hetgeen waarde de warmte uit wordt onttrekt en wordt omgezet tot warmte voor het betreffende object. Ongeacht het type warmtepomp, blijft het principe hetzelfde. Een bodemgebonden warmtepomp is afhankelijk van de energie uit de grond (via een open of gesloten waterbron). De luchtwarmtepomp is bijvoorbeeld weer afhankelijk van de buitenlucht.

       

Vanuit ervaring kunnen wij zeggen dat de bodemgebonden warmtepomp de meeste voordelen met zich mee brengt ten opzichte van een lucht-waterwarmtepomp. De benaming geeft eigenlijk al aan waarom dit zo is. Het is geen hogere wiskunde om te concluderen dat de grootste behoefte naar warmte ontstaat tijdens de koudste periodes van het jaar.

Wanneer u dan juist met een lucht-waterwarmtepomp te maken heeft, krijgt u in deze periodes te maken met het nadeel dat de luchttemperatuur in de koude maanden natuurlijk ook veel lager is, en ook wel onder de nul kan zijn. Dit terwijl de bodemtemperatuur niet alleen veel constanter is, maar ook nog eens hoger in de koude wintermaanden. Zo ligt de bodemtemperatuur gemiddeld rond de 10 graden Celsius. Dit is natuurlijk een efficiëntere starttemperatuur om het verwarmen mee te beginnen, dan met temperatuur die onder de nul graden Celsius is. Uiteraard kan het natuurlijk ook zo zijn dat op bepaalde winterdagen de luchttemperatuur hoger is, maar uit onderzoek en onze eigen ervaring is gebleken dat de bodemgebonden warmtepomp over het algemeen energie-efficiënter is over een jaar genomen.

 

 

 

NRG-format, de warmtepompspecialist 

Ons specialisme is de warmtepomp. De warmtepompinstallatie wordt volledig afgestemd op uw budget, wensen en energiedoelstelling. Contacteer ons voor een gratis Quick Scan consult.

Subscribe to our newsletter!

More from our blog

See all posts
No Comments

Meest recente berichten

Leave a Comment